Hububat ürünleri Amasya’da kurulan lisanslı depoda koruma ediliyor

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanlığının Cazibe Merkezlerini Tutma Programı kapsamında mensur edilen Amasya’nın evvel lisanslı deposu, ürünlerin temiz ve iklimlendirilmiş ortamda muhafazasına imkan tanıyor.

Merzifon ilçesinde özel tıpkısı firma marifetiyle 13 dönüm alanda nesir edilen 50 bin titrem kapasiteli antrepo, sabık hasat sezonunda kapılarını üreticilere açtı.

Amasya ve çevre illerdeki üreticilerin tahıl ürünlerinin metin koşullarda saklanarak mesabesinde pazarlanmasına imkân sağlayan lisanslı antrepo, bu sezon 45 bin titrem doluluğa ulaştı.

Lisanslı depoculukta şevket yoluyla sağlanan stopaj, icar, çözümleme ve taşımalık desteğiyle bir nice giderden muaf tutulan çiftçiler, ürünlerini değerlendiğinde satarak hasat döneminden elan fazla kar elde ika imkanı buluyor.

Sistem, benzeri zamanda tarıma dayalı ticaret ve sanayi sektöründe düzlük alan işletmelerin ihtiyaç duyduğu miktar, tuhaf ve kalitedeki ürüne şipşak ulaşılabilmelerine olanağı tanıyor.

Lisanslı depoculuk sistemi, elektronik yapıt senedi ile mir, vadeli prosedür ve envestisman faaliyetlerinin yürütüldüğü Türkiye Işaret İhtisas Borsasının birlikte (TÜRİB) altyapısını oluşturuyor.

TÜRİB sayesinde üreticiler, yerel alıcıların yanında elektronik platformda Türkiye’nin dört bir yanındaki alıcılara ulaşıp ürünlerini henüz serbest bire bir pazarda istediği fiyattan satabiliyor.

Depolama ve bölümleme TMO kriterlerine bakarak yapılıyor

Lisanslı depoyu kuran firmanın yönetim kurulu başkanı İrfan Mahirane, dünyanın ümranlı ülkeleri ile Türkiye’üstelik birlikte lisanslı depo yatırımları yapıldığını, devletin da buna destek verdiğini söyledi.

Ateş Parçası, lisanslı depoculuğun nahiye tarımı üzere mefret benzeri prensip olduğunu belirterek, gelişen teknolojiyle eski ambarların etkinliğini yitirdiğini, müstahsil ve tüketiciler üzere lisanslı deponun avantajlı ayla geldiğini anlattı.

Lisanslı depoculuğun piyasadaki im genişlik ve talebini dengeleyen faydalı ayrımsız cümle olduğunu vurgulayan Mahirane, şunları kaydetti:

“Tesisimiz güzeşte hasat sezonunda kısmen, bu sezon birlikte ağız ağıza devreye alındı. 25 çelik silodan oluşan tesisimiz evvel yılından çokça nazik sargı gördü. Yüzde 90 doluluk oranına ulaştık. Lisanslı depoculuk tahminî 10 yıldır ülkemizde cıvıltı gösteriyor. Şu anda Türkiye’üstelik 200’ün üstünde lisanslı depo var. Buğday, mısır, rüşvet başta atılmak için günebakan, kanola kabil semiz tohumlar ve nohut, mercimek kabilinden bakliyat ürünleri lisanslı depolarda depolanıyor.”

Üreticinin ürününü lisanslı depoya getirdikten bilahare göstermelik alınıp laboratuvarda çıkışlı bağımsız sınıflandırıcılar marifetiyle teste tabi tutulduğunu aktaran Yordamlı, “Yer Mahsulleri Ofisinin (TMO) kriterlerine bakarak sınıflandırılır. Yayın için akıllıca bire bir antrepo varsa kabul edilir. Lisanslı depoculukta bire bir dahi Türkiye Im ve İhtisas Borsası var. Bu borsa üzerinden alım satım işleri gerçekleştiriliyor. TMO ile sözleşmemiz var. Haddinden Fazla sayıda müstahsil TMO’ya ürününü uyarlamak için depomuza yayın bıraktı.” ifadelerini kullandı.

Becerikli, çiftçilerin ürünlerini depoya dilek rahatlığıyla bıraktıklarının altını çizerek, “Ürünlerin depolanması ve tasnifi TMO’nun kriterlerine göre yapılıyor. Bu şekilde ürünün korunması sağlanıyor. Ürünlerin hepsi lisanslı depolarda sigortalı ve celal garantisinde.” dedi.



Share: