Itidalli ve Gün Doğusu Karadeniz’de “19 Eylül Gaziler Haset” törenleri

Trabzon, Cıvıl Cıvıl, Bayburt, Rize ve Artvin’de, 19 Ilkgüz Gaziler Günü nedeniyle merasim düzenlendi.

Trabzon Atatürk Alanı’ndaki merasim, Ilbay İsmail Ustaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Gaye Zorluoğlu ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği Trabzon Idarehane Başkanı Gezmen Sağıroğlu’nun, Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bitmeme eden törende konuşan Gezici Sağıroğlu, gazilerin gösterdiği fedakarlığın unutulamayacağına işaret ederek, “İnşallah bu memlekette ayrımsız daha muharebe olanaksız. Ama olursa dahi 70 yaşında hazırız. Devletimiz kâfi kim yürü desin.” dedi.

Tören, öğrencilerin okuduğu şiirlerin peşi sıra sona erdi.

Ordu

Altınordu ilçesi Şarkiye Mahallesi’ndeki Atatürk Anıtı önünde planlı tören, Vali Tuncay Sonel, Büyükşehir Şehremini Mehmet Hilmi Güler, Türkiye Savaşçı Gaziler Derneği Kalabalık Şubesi Başkanı Mehmet Mehabetli Gümüşkaya, Polis Güçleri Şehitleri ve Malul Gazileri Teavün Derneği Başkanı Şenel Delicesine ile Türkiye Savaş Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kalabalık Şube Başkanı Nurettin Korkmaz’ın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla bitmeme fail törende Vali Sonel, günün fehva ve önemini tamlayan istişare yaptı.

Bayburt

Bayburt’taki merasim Tendürüst Osman Şehitliği’nde gerçekleştirildi.

Bayburt Valisi Cüneyt Epcim, Şehremini Hükmü Pekmezci, Garnizon Komutanı Topçu Albay Zekeriya Boğa ile farklı tören düzeni üyelerinin katıldığı törende, şehitlik anıtına çelenkler sunuldu.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunduğu törende, Bayburt Martir ve Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Selami Köksal, günün mana ve önemini tamlayan konuşma yaptı.

Şehitler amacıyla Kur’an-ı Koçak okunarak dualar edilen törende, Ilbay Epcim ve tören düzeni üyeleri, şehitlerin kabirlerine karanfil bıraktı.

Rize

Rize Valiliği önünde düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak tevakki etmek duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Kıbrıs Gazisi Nejdet Tecimer’in günün anlamına ilgilendiren müşavere yaptığı törene, Ilbay Kemal Çeber, Belediye Başkanı Rahmi Kavi, İl Inanma Müdürü Nurettin Gökduman, İl Cingöz Komutanı Mehabetli Güngör, Şehit ve Gazi Aileleri Derneği Başkanı Kemal Katarakt, gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile farklı ilgililer katıldı.

Artvin

Milli İrade Meydanı’nda düzenlenen törende, Atatürk Anıtı’na çelenk sunularak, korku duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Ilbay Yılmayan Zirve, törende yaptığı konuşmada, toplumun inancında “Ölürsem martir, kalırsam gazi olurum” düsturunun bulunduğunu söyledi.

Malazgirt’ten İstiklal Harbi’ne, bağımsızlığına kasteden her makule girişimin, karşısında bu iradeyi bulduğunu belirten Zirve, “Bu nedenle aziz milletimiz, gündüz boyunca bağımsızlık ve istikbalinden asla ödün vermemiştir. Yer ağırlık koşullar altında dahi mukaddes bildiği umum değerlerine topluluk çıkmıştır. Bu tatlılıkla debi fail kahramanlarımız, canından sıkıntısız, vatanından vazgeçmemiştir. Gazilerimiz, kahramanlığın sönmeyen meşalesidir.” sözlerini sarf etti.

Tören, Artvin Garnizon Komutanı Piyon Albay Mehmet Özgül, Belediye Başkanı Demirhan Elçin, İl Itimat Müdürü Sinan Erge, İl Açıkgöz Komutanı Cingöz Miralay Sebep Saygılı, Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Nilda Yavuzdemir, alım müdürleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Share: