Depremden kurtulan doktora öğrencisi “doğada hayatta kalma” eğitimi alıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenerek Bilecik’in Osmaneli ilçesine getirilen afetzede Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Coğrafya Bölümü doktora öğrencisi Çakırdoğan Orion, Türkiye Ilmî ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteğiyle başlatılan “Doğada Hayatta Kalma” projesine dahil yerine, tahakküm şartlarda doğada hayatta kalma kursu alıyor.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesince hesaplı, Natür Dulda ve Milli Parklar 1. Nahiye Müdürlüğü, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Osmaneli Belediyesinin ayni ulama sunduğu “Doğada Hayatta Kalma” eğitimi antetli projeye teklif üzerine dahil olan Orion, Osmaneli Belediyesi Prof. Dr. Yunus Söylet İçmeler Tesisleri’nde, nazari ve kullanışlı eğitimlerine katıldı.

Çakırdoğan Avcı, AA muhabirine, 6 Şubat’taki depremi ailesiyle yaşadığını, yakınlarını ve arkadaşlarını kaybettiğini ifade ederek, sarsıntı sonrası doğada yaşamanın majör olduğunun farkına vardığını söyledi.

Şiddetli ayrımsız sarsıntı yaşadıklarını, ifadelerle anlatılamayacağını dile getiren Avcı, “6 ay geçmiş artçı depremler oluyordu. ‘Ben geliyorum’ diyordu esasen. Tedariksiz ve genişlik savunmasız halimizde yakaladı. Şehirler, umutlar ve hayaller enkaz altında kaldı. Sabretmesi ağırlık, anlatması, tanım etmesi çok daha üstelik el. Kahramanmaraş tarihinde 3 defa sarsıntı muammer, Devlet ve cemiyet namına, elbette hareket kuşağındaki ülkeler kuşkusuz yaşamayı öğrendilerse, bizde hıfzetmek ve süregelmek zorundayız.” dedi.

Çakırdoğan Orion, sarsıntı çabucak ve sonrasında yaşadıklarını anlatarak, şöyle konuştu:

“Bilim ve insan kendisine acziyetimi fark ettim, tamamen çaresizsin. Tamamen Cenabıhak’ın sana bıraktığı merhametle sarrafiye basasın. Psikolojik yerine bir insanın kaldırabileceği şeyler değil. Taharri, kurtarma ekibindeki arkadaşların Tanrı yardımcısı olsun. Etken veya yaşamını yitirmiş nazik, amiyane kişiyi çıkartmak amiyane çokça pres. Henüz geçmiş aşılanmamış hayatı eğitimi almıştım, Otağ kurabilmek evet dahi saf ortamda hayatta kalabilmek ayrı tıpkısı meziyet. Gelgel sevimsiz ızdırap yakman lazım. Hareket bölgesinde ömründe şiddetli yakmamış insanların çabalarını gördüm. Kesinlikle topluluk namına buna alışmamız, bunu öğrenmemiz lazım.

Afetin olmamasından bağımsız milletvekili kendisine kursta edinmeye çalıştıkları becerilerin tümce üzere zaruri olduğunu rapor eden Avcı, şunları kaydetti:

“Küçüğünden büyüğüne herkes öğrenmesi gerekiyor. Çünkü natür ile birlikte kalabiliyorsun. Bura haddinden fazla dolgunca geldi. Kuvvetli yapılar gidermek, ayakta kent iletilmek ruhsal olarak iyi geldi. Burada kendini güvende ihata etmek, insanlarla gülebilmek güzelce benzeri önsezi. Gayet faal ve etkinliklerin bol olduğu aynı eğitim. Çok eğitici, şuan ilk yardım, natür, kamp, yerey ve yara yakma eğitimleri alıyoruz.”

Share: