Tek parmağıyla tuşlara dokunup pusula yazıyor

Bayburt’ta Multipl Skleroz (MS) hastalığının ilerlemesi sonucu vücudunda gösterme parmağı ve kolu dışında tek yerini kullanamayan 69 yaşındaki Uğur Kurdal, biricik parmağıyla pusula yazdı.

2001 yılında MS teşhisi konulan ve tedricen vücudunun yüzdelik 99’unu cereyan ettiremeyen Kurdal, 10 yıldır yatağa tabi hayat sürüyor.

Hastalığı süresince kişi sevincini tek kaybetmeyen Kurdal, özlük bildiği ve araştırıp öğrendiği Bayburt ağzına ilişik kelimeleri benzeri kitapta toplamaya karar verdi.

Kurdal, 15 yıldır yöreye ilişik kelimeleri araştırarak, mütemadi yegâne parmağını kullanıp bilgisayarla “Bayburt Ağzı” adını verdiği 280 sayfalık pusula yazdı.

Kentin tarihi ve kültürel değerlerinin saha aldığı makaleler bile kaleme düz Kurdal, yaşadığı zorluklara rağmen azmiyle örnek oluyor.

Tasavvur Kurdal, AA muhabirine, 25 yıl muhtelif kentlerde ülke esenlik müdürlüklerinde görevli adına çalıştığını, 2002’bile tekaüt olduğunu söyledi.

Hastalığının 2001’birlikte dara kaybıyla başladığını ve henüz sonra ilerlediğini anlatan Kurdal, “Bu halime şükürler olsun. On Paralık olmazsa görüp işitiyorum, kaşık tutabiliyorum ve bir tane parmağımla kitabı birlikte yazıyorum.” dedi.

Yaklaşık 15 yıl önceki kitap yazmaya değişmeyen verdiğini belirten Kurdal, “Kitabı fayrap etmek üzere lafız topladım. Yüzde 50’sini Bayburt halkının ağzından derledim. Ferasetsiz kalanını konuştuğum, bildiğim kelimeler ve cümlelerden tamamladım. Noktayı koyamadım bir soy. Gelişigüzel ahit yeni bir lafız bundan sonra. Tedricen imdi ayrıksı lafız bulamadım. Kitabımda Bayburt yöresine ilişkin tahminî 3 bin 500 sözcük var.” diyerek konuştu.

Kurdal, kitabında kentin tarihi ve kültürel değerlerinden bahsettiği makalelere dahi yer verdiğini anlatım etti.

“Ayrımsız günde noksan sayfa yazabiliyorum”

Hastalığının ilerlemesi zımnında yazarken zorlandığını dile getiren Kurdal, şunları kaydetti:

“Aynı günde muallel konu yazabiliyorum. Fazla yazamıyorum daha çok çabucak ahit geçiriyorum. Amma gene de yılmıyorum ve Bayburt üzere yazıyorum. Kitaplarla görmek, fethetmek tabiatıyla kafamı dağıtıyor. Düşünüyorum her laf üstüne hangi yapabilirim, ne yazabilirim? Kaynakları üstelik araştırıp öz fikrimi yazıyorum. Amacım yöremizde konuşurken mergup kelimelerin anlamının bilinmesi ve bu kelimelerin kaybolmaması.”

Share: